Aktualizacja: 24.05.2018 00:21
Slawkow, Polska
pogodnie
12.7°C, pogodnie
Odczuwalna 12.7
1021 hPa
95%
0 km/h
0mm
01:00
24.05
ico
15 °C
04:00
24.05
ico
13 °C
07:00
24.05
ico
15 °C
10:00
24.05
ico
19 °C
13:00
24.05
ico
22 °C
16:00
24.05
ico
22 °C
19:00
24.05
ico
21 °C
22:00
24.05
ico
16 °C
01:00
25.05
ico
14 °C
04:00
25.05
ico
12 °C
07:00
25.05
ico
15 °C
10:00
25.05
ico
20 °C

Youtube

Menu

Szansa na kolejne środki

Poleć: Facebook Twitter Google + Wykop
W ostatnich dniach grudnia do marszałka trafiła dokumentacja projektowa związana ze sławkowską częścią Zagłębiowskiego Parku Linearnego. Złożony przez urząd miasta projekt zakłada zagospodarowanie terenu nad Białą Przemszą i adaptację poddasza budynku Działu Kultury Dawnej MOK.
Wizualizacja obszaru przy Białej Przemszy (AMAYA Architekci)
Foto: Wizualizacja obszaru przy Białej Przemszy (AMAYA Architekci)
Przeczytanie artykułu zajmie Ci 2 minuty

Zakres rzeczowy projektu na terenach położonych w dolinie Białej Przemszy w Sławkowie obejmie uporządkowanie i zagospodarowanie przestrzeni przyrodniczej, zaadaptowanie przestrzeni zielonych na park pełniący funkcję edukacyjno – społeczną, umożliwiającą prowadzenie obserwacji siedlisk nadrzecznych oraz łąkowych i połączenie tych terenów ścieżką dydaktyczno – ekologiczną. Realizacja projektu umożliwi wykonanie pielęgnacji starodrzew. Planowane działania mają na celu wyeksponowanie walorów przyrodniczych i krajobrazowych tych terenów. W ramach projektu przewiduje się wykonanie ścieżek dydaktyczno – przyrodniczych eksponujących obszary cenne przyrodniczo, oświetlenie tych ścieżek, oznakowanie obszarów chronionych, budowę stanowisk obserwacyjnych, małej architektury, tematycznego placu zabaw, monitoringu oraz kładki, która umożliwi bezpośredni dostęp do terenów zielonych przy ulicy Walcownia. W ramach projektu planuje się także utworzenie strefy aktywności dla mieszkańców oraz osób odwiedzających miasto i budowę toalet. 

Adaptacja poddasza zabytkowego budynku Działu Kultury Dawnej Miejskiego Ośrodka Kultury w Sławkowie na potrzeby centrum edukacji przyrodniczej i ekologicznej objąć ma przystosowanie pomieszczeń na przyrodnicze centrum wystawiennicze, pracownie warsztatowe, pracownię multimedialną oraz zakup odpowiedniego wyposażenia tych pracowni, aby mogły spełniać funkcje w zakresie edukacji przyrodniczej i ekologicznej. Wykonanie prac pozwoli jednocześnie przeprowadzić wiele robót konserwatorskich. Obejmą one między innymi konstrukcję budynku i wymianę mocno zniszczonego poszycia dachowego.

– Dokumentacja podlega obecnie ocenie formalnej. Rozstrzygnięcie powinniśmy poznać w połowie roku – informuje Beata Kwapisz, inspektor ds. zarządzania jakością i rozwoju miasta. Realizacja inwestycji – w przypadku pozytywnego zakończenia postępowania w urzędzie marszałkowskim – zaplanowana jest na lata 2018 – 2020. Całkowita wartość projektu to ponad 6 mln zł.

 

 

 

 

Poleć: Facebook Twitter Google + Wykop
Drukuj Drukuj do pdf

Polecamy

 Mapa

Mapa