Uwaga na barszcz Sosnowskiego!

I, Hugo.arg / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-s

Uwaga na barszcz Sosnowskiego!

Foto: I, Hugo.arg / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-s
Przeczytanie artykułu zajmie Ci 2 minuty

Barszcz Sosnowskiego jest niezwykle inwazyjnym chwastem należącym do rodziny selerowatych, dorastającym do wysokości nawet 3 m i silnie zachwaszczającym tereny nieużytkowane rolniczo, pobocza dróg i szlaków turystycznych, cieków wodnych, kanałów i rowów.

Bezpośrednie zetknięcie się z rośliną grozi poparzeniem ludzi i zwierząt. Powoduje zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran oraz zapalenie spojówek, co szczególnie jest niebezpieczne dla alergików i dzieci. W wyniku bezpośredniego kontaktu z roślinami barszczu Sosnowskiego pojawiają się na skórze zaczerwienienia, obrzęki, pęcherze i inne objawy poparzenia. W wielu przypadkach  występują także objawy alergiczne (nudności, ból głowy, torsje, itp.). Objawy te mogą wystąpić u osób szczególnie wrażliwych nawet bez bezpośredniej ekspozycji, lecz jedynie już w wyniku kontaktu z  zapachem roślin lub nasion. Objawy te są spowodowane przez m.in. furokumarynę, która posiada charakter fotosensibilujący. Oznacza to, że wywołuje nadwrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne, co stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi. Szczególne działanie parzące nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza.

Warto wspomnieć, że istnieją metody mechaniczne i chemiczne zwalczania tego chwastu.

Sposoby mechaniczne to podcinanie korzeni, ścinanie roślin, koszenie, usuwanie baldachów. Poza podcinaniem korzeni żadna z tych metod nie daje efektu całkowitego niszczenia rośliny. Uzyskać to można dopiero w ciągu kilku sezonów wegetacyjnych, stosując 2–3 zabiegi rocznie. Za pomocą orki zniszczyć można wschody barszczu, natomiast orka głęboka (24 cm) może w znaczący sposób zredukować procent kiełkujących nasion. Podcinanie lub wykopywanie korzeni powinno być wykonane dwukrotnie (wczesną wiosną oraz w połowie lata). Koszenie jest metodą stosowaną na większych areałach. Barszcz szybko odrasta – koszenie musi być więc powtarzane 2–3 razy w trakcie sezonu wegetacyjnego, aby nie dopuścić do zmagazynowania w korzeniach i liściach składników potrzebnych do zakwitnięcia i wydania nasion.

Wyniki doświadczeń prowadzonych w kraju i za granicą wskazują na dużą przydatność w zwalczaniu barszczu herbicydów zawierających glifosat oraz trichlopyr.

W związku z wysoką toksycznością rośliny, wykonywanie zabiegów związanych ze zwalczaniem barszczu wymaga szczególnych środków ostrożności. Żadna część ciała nie może być narażona na bezpośredni kontakt z rośliną. Konieczne jest zakładanie kombinezonów, rękawic i okularów ochronnych.

Urząd miasta apeluje, by w przypadku zauważenia stanowisk tej rośliny zgłaszać ten fakt do Referatu Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami UM Sławków, tel. 32 293 15 52.

 

Powiększ czcionkę
Aa+
Aa-
wykop