Ważne stanowisko Śląskiego Związku Gmin i Powiatów

{[description]}

Ważne stanowisko Śląskiego Związku Gmin i Powiatów

W piątek 8 grudnia w Żorach obradował Śląski Związek Gmin i Powiatów. Wśród wielu rozpatrywanych przez zarząd spraw znalazło się również stanowisko domagające się wprowadzenia rekompensat między innymi dla Sławkowa z tytułu strat ponoszonych w związku z wprowadzonymi za rządów PiS zwolnieniami podatkowymi infrastruktury kolejowej.

Problem ten w szczególny sposób dotyka właśnie Sławkowa, jako miasta leżącego na styku ważnych korytarzy kolejowych, w tym szerokiego toru. W przypadku miasta głównym źródłem dochodów własnych jest właśnie podatek od nieruchomości związanych z infrastrukturą kolejową terminali przeładunkowych. Uzyskiwane przez prywatne podmioty zwolnienia podatkowe wpływają na ograniczenie możliwości świadczenia usług publicznych i realizację programów rozwojowych. Jednocześnie społeczność lokalna ponosi wysokie obciążenia związane z obsługą transportu kolejowego w postaci ruchu samochodów ciężarowych czy hałasu.

- Biorąc pod uwagę rozmiar strat, jakie miasto ponosi każdego roku z tytułu tych skandalicznych przepisów, konieczne jest zapewnienie na szczeblu centralnym efektywnego mechanizmu rekompensowania tych strat. Dlatego też poprosiłem Śląski Związek Gmin i Powiatów, skupiający ponad 150 samorządów z naszego województwa, o wsparcie nas w walce o uchwalenie stosownych przepisów. Przygotowałem projekt stanowiska, który został przyjęty przez zarząd związku. Zostanie ono przekazane nowemu rządowi – mówi burmistrz Sławkowa Rafał Adamczyk.

Postulowane do uchwalenia przez parlament przepisy nie byłyby czymś wyjątkowym. Samorządy już teraz mogą bowiem ubiegać się o rekompensaty z tytułu utraconych dochodów z podatków między innymi w związku ze znajdującymi się na ich terenie gruntami, budynkami, budowlami w parkach narodowych, rezerwatami przyrody czy sztucznymi zbiornikami wodnymi, będącymi własnością Skarbu Państwa. Wystarczyłoby więc jedynie dopisać do tego katalogu infrastrukturę kolejową.

Podczas obrad związek przyjął też szereg stanowisk, między innymi dotyczących przywrócenia stabilności systemu finansów samorządowych, reformy planowania przestrzennego oraz pilnego podjęcia prac legislacyjnych w zakresie uporządkowania stanu prawnego w zakresie spraw bezpieczeństwa państwa. Zostaną one przekazane nowemu rządowi.

Powiększ czcionkę
Aa+